Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válassz kardigánt? Avagy útmutató kardigánjaink anyag-összetételéhez

Hogyan válassz kardigánt? Avagy útmutató kardigánjaink anyag-összetételéhez

Lemoniade egy népszerű lengyel divatmárka, amely ruhákat, tunikákat, szoknyákat, dzsekiket, nadrágokat gyárt mindig az aktuális trendnek megfelelően. Az ő termékeik között akadtunk rá a kötött kardigánokra, melyek elnyerték tetszésünket, ezért bevettük termékkörünkbe.

A kötött kardigánokról sokféle vélemény terjeng. Vannak rossz vélemények, miszerint csak fektetve száríthatóak, mert különben kinyúlnak, nem úgy a Lemoniade kardigánok, amelyek olyan anyag összetétellel büszkélkedhetnek, melyekre méltán mondható, hogy többszöri használat után sem nyúlnak ki.

Ezeket az anyagokat szeretnénk bemutatni Nektek ebben a bejegyzésben.

Gyapjú

Az egyik leggyakoribb állati eredetű anyag, amit a juh testét borító szőrzetből nyernek. A legjobb minőségű anyagot a merinói juh bundája adja. Nagyon meleg, puha, kellemes tapintású és rugalmas anyag, éppen ezért sokunk kedvence. 

 

Mohair

Ezt az anyagot a moherkecske szőréből nyerik, ami hosszas megmunkálás után lesz alkalmas arra, hogy ruha készüljön belőle. A mohairt könnyű színezni és festeni, így számos mintás, színes darab készül belőlük. Télre kiváló, meleg viselet. Ami többeknek nem tetszhet benne, hogy enyhén szúrós, ezért gyakran más anyagokkal keverik, például a gyapjúval.

 

Akril

Az akril szálat petróleumból készítik. Hasonló tulajdonságai vannak, mint a gyapjúnak, így főként téli ruházat készítésére használják. Fogásra puha és meleg, hosszabb használat után sem bolyhosodik. Száraztisztítás és mosásálló is egyben. Kiválóan ellenáll a napfénynek, de magas hő hatására összemegy. Nagy előnye a gyapjúval szemben, hogy a molyok nem rágják meg. Nem gyűrődik, nem ráncosodik.

 

Poliészter

A poliészterek jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyagok.

A poliészter anyag jellemzően más anyagokkal kombinálva kapható, például a pamuttal keverve, esetünkben a Lemoniade kardigánok egy részében is van, a jobb rugalmasság elérése végett, azért hogy a kardigánok ne nyúljanak ki.

Előnyös tulajdonsága, hogy kiválóan ellenáll az olyan külső hatásokkal szemben, mint amilyenek például a rovarok és a baktériumok, ennek köszönhetően nehezen bomlik le. A tiszta poliészter anyag általában öltönyöknél, kosztümöknél, ingeknél illetve szabadidő ruházatnál használatos. Nyilván a más anyagokkal kombinált változatot alkalmazzák blúzok és más ruhák, sőt, még nyakkendők varrásához is. Ezen belül van egy rugalmasabb, esetleg strapabíróbb változat. A szóban forgó elasztikus anyag pozitív tulajdonsága a rugalmassága.

 

Keresés